Costurile post achizitie ale unei masini

celtuieli masiniO masina nu este o investitie, ci dimpotriva, este un lux care este intretinut cu cheltuieli constante pentru taxe, revizii, consumabile, etc.

Cea mai comuna taxa este cea de drum, sau rovigneta. Aceasta este practic o taxa adaugata oricarei masini cu care se doreste a circula pe drumurile publice din Romania. In aceeasi situatie sunt toate tarile cu grade diferite de evolutie si civilizatie, plata acestei taxe avand in mare parte justificare atunci cand drumurile sunt de o calitate decenta si nu fac mai multe stricaciuni masinii in cauza. Ea se poate lua din benzinarii, posta, online, pentru diferite perioade si, in functie de autovehicul, costa mai mult sau mai putin. De regula, o rovigneta pe un an la o masina incadrata ca fiind autoturism, costa putin peste 100 de lei. In lipsa platii acestei taxe se pot aplica penalitati, amenzi sau se poate ridica masina.

ITP-ul, sau revizia tehnica periodica urmareste ca toate autovehiculele care circula pe drumurile publice sa respecte minumul de cerinte pentru functionarea masinii, astfel incat traficul sa se desfasoare in conditii normale si sa nu puna in pericol alti conducatori auto sau chiar pasagerii in propria masina. Cu exceptia primilor trei ani, ITP-ul pentru o masina trebuie realizat o data la doi ani. Daca in urma verificarii se depisteaza probleme la masina, veti fi sfatuit sa reparati defectiunile ca masina sa treaca de inspectie. Aceasta cheltuiala va va costa undeva in intervalul 100-150 lei, depinde de locatie.

Asigurarea auto este obligatorie pentru toate masinile care circula pe drumurile publice, fiind totodata ilegal sa circulati cu o masina care nu are asigurare. Acestea asigura soferul, masina sau alti soferi in cazul unui accident. RCA-ul este in mare parte obligatoriu, exceptiile sunt foarte putine, si costa diferit in functie de broker, istoricul masinii, datele acesteia si perioada pentru care doriti asigurarea. Totodata puteti opta pentru asigurarea CASCO ce acopera o gama intreaga de riscuri insa este facultativa.

Combustibilul si  alte cheltuieli cu diferite consumabile sunt totdata de luat in seama daca circulati mai des cu masina. Primul este un cost permanent, fiind “vital” functionarii masinii, totodata el este accentuat daca aveti un stil mai agresiv de a conduce. Aceasta practica va poate determina sa aveti un consum mai mare de combustibil.

Service-ul si serviciile de intretinere sunt de multe ori oferite la dealer, iar daca masina este in garantie se recomanda sa faci operatiunile necesare numai la acesta deoarece risti sa o pierzi daca faci service-ul in alta parte. In plus, dupa ce iese din garantie sunt o multime de alte mici operatiuni pe care le puteti face singur fara efort.

Locul de parcare este si el o cheltuiala in plus, sau daca doriti puteti opta pentru un garaj care sa va ofere si spatiu de depozitare si va asigura ca masina e in siguranta de fiecare data.

Ganditi-va si la aceste costuri pe care le implica o masina pe langa cel de achizitie si alegeti o masina care se pliaza bugetului d-voastra si nu va provoaca un dezechilibru prea mare pe termen lung.

Etichete sociale: > > > >

Lasă un răspuns